De beste virtual reality gadgets die VR naar een nieuw niveau tillen.
De potentiële toepassingen van virtual reality systemen nemen toe nu de gaming sector niet meer de enige markt voor virtual reality is. Virtual Reality (VR) kan gebruikt worden om informatie te visualiseren in industriële sectoren. Defensie en hulpdiensten kunnen virtual reality gebruiken om gevaarlijke situaties te simuleren en daarmee piloten, soldaten, brandweerlieden, agenten en medisch personeel te trainen.
De kosten van de technologie zijn de afgelopen jaren gedaald en zullen in de toekomst nog verder dalen. Steeds meer sectoren, zoals automotive, productie, zorg, onderwijs en vele andere sectoren zullen virtual reality en aanverwante technologieën, zoals haptische technologie en motion tracking gaan gebruiken. De VR markt zal daardoor exponentieel gaan groeien.
In dit artikel maak je kennis met de vijf gaafste virtual reality gadgets die VR nóg meeslepender maken.
1. Kat Walk Mini
Het Chinese bedrijf ‘Kat VR’ lanceerde in 2015 de eerste versie van de VR loopband ‘Kat Walk’ op kickstarter. De campagne was niet zo succesvol als de Kickstarter campagne van de ‘Virtuix Omni, een soortgelijke VR loopband. Dit kwam waarschijnlijk omdat de Kat Walk zo’n enorm gevaarte is.
Dit jaar kwam Kat VR met een compactere versie met een aantal technische verbeteringen. De Kat Walk Mini is een systeem met harnas waarin de gebruiker kan lopen, rennen, springen en kruipen. Het loopplatform ligt vast, maar het harnas systeem draait mee. Wij zijn benieuwd hoe het is om de zombie game ‘Arizona Sunshine’ in de Kat Walk Mini met bijgeleverde geweer te spelen! Bekijk hieronder de video.
2. Teslasuit
Teslasuit is een motion capture systeem en maakt gebruik van sensoren om de positie en bewegingen van de gebruiker over te brengen in virtuele omgevingen. Naast het registreren van locatie en bewegingen geeft het pak de gebruiker haptische feedback, verzamelt het biometrische data en verandert het van temperatuur. Dit alles maakt dat de drager van het Teslasuit de virtual reality omgeving nog intenser beleeft.
“We wanted the Teslasuit to erase the difference between the virtual and the real worlds. The gaming market, entertainment, and enterprise in VR and AR are currently the natural applications for this technology,”
Dimitri Mikhalchuk, CEO van Teslasuit
Het Teslasuit is nu alleen nog beschikbaar voor als developer kit. Wij zijn erg benieuwd welke applicaties met dit systeem gemaakt gaan worden!
3. Striker VR
Striker VR is een geweer dat veel gebruikt wordt in out-of-home VR attracties, zoals het Polygon VR free-roam virtual reality systeem. Wij hebben de Striker VR afgelopen zomer getest en het de realistische terugslag (recoil) maakt de virtual reality ervaring nog intenser. Het geweer wordt gevolgd door geïntegreerde OptiTrack IR LED markers. Het is ook mogelijk om een ander tracking systeem op het geweer te bevestigen.
4. Manus VR
Het Nederlandse bedrijf Manus VR zag na de komst van de Oculus Rift in handschoenen als virtual reality controller een gat in de markt.
“Werken in mixed en virtual reality wordt met ons concept veel echter omdat we met zachte handschoenen werken in plaats van reguliere VR-controllers. Je bestuurt de MR- of VR-wereld letterlijk eigenhandig”
Bob Vlemmix
De Manus VR handschoenen zitten vol met high-tech sensoren die alle handbewegingen vertalen naar de virtuele omgeving. Naast het vertalen van fysieke bewegingen naar virtual reality geven de hadnschoenen ook haptic feedback. Hiermee wordt het mogelijk om de dingen die je in de virtuele wereld aanraakt daadwerkelijk te voelen
5. Polygon VR
Polygon VR komt uit de koker van het bedrijf Neurogaming. Dit complete free-roam VR systeem geeft gebruikers de mogelijkheid om met een PC backpack, een Striker VR geweer, HTC Vive en hand- en voettrackers vrij rond te lopen in een zogenoemde game arena. Polygon VR maakt op dit moment gebruik van OptiTrack motion tracking systeem, maar het is zo gebouwd dat het snel aan te passen is op andere motion tracking systemen. Ook is het mogelijk om fysieke objecten in de ‘arena’ (speelgebied) te plaatsen. Een simpele doos in de echte wereld kan zo omgezet worden in bijvoorbeeld een wapenkist. Interactie met deze objecten is mogelijk, zolang er een tracker op geplaatst is.
Afgelopen zomer heeft het team van RedPanda een demo mogen ervaren. Tijdens deze hyperrealistische multiplayer free-roam VR ervaring namen wij het op tegen schietgrage vijanden én tegen elkaar. Misschien wel het meest interessante aan Polygon VR is de mogelijkheid om met teams op verschillende locaties tegen elkaar te spelen. Hiermee speelt Neurogaming in op de enorme groei die E-sports heeft doorgemaakt. Je kunt Polygon VR nu zelf ervaren in Amsterdam!