Virtual Reality in de toerisme sector. Van gimmick naar meerwaarde.
Als je tijdens de opkomst van VR in 2015/2016 aan een willekeurig persoon zou vragen wat een goede toepassing zou zijn voor Virtual Reality, dan was er een grote kans dat ‘toerisme’ als een van de eerste sectoren genoemd werd. In de toerisme sector is de afgelopen jaren dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van VR toepassingen. Een voorbeeld van goed gebruik van virtual reality is de virtuele tour van het Burj Al Arab hotel, waar bezoekers van de website het hotel op een interactieve manier kunnen leren kennen.
Een andere zeer mooie (en leuke) toepassing is de VR versie van Google Earth, waarin de hele wereld omgezet is in 3D en je jezelf naar iedere plek op aarde kunt transporteren. Wij maken van deze applicatie gebruik in onze nieuwe VR Experience Room.
Vrijwel iedereen die virtual reality voor het eerst probeert is overdonderd door de 360 graden ervaring, net als de tweede en derde keer. Maar hoe lang blijft virtual reality interessant met het huidige aanbod van content? Hoewel er een aantal erg goed uitgevoerde VR projecten voor de toerisme sector zijn ontwikkeld, hebben veel applicaties nog een hoog ‘gimmick-gehalte’.
De kracht van VR ligt in het feit dat je als gebruiker de omgeving waarin je je bevindt even helemaal vergeet. Tegenwoordig zijn er vele betaalbare consumenten camera’s te koop waarmee 360 graden content gefilmd en/of gefotografeerd kan worden. En daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Denk hierbij aan de Ricoh Theta en de GoPro Fusion. Deze camera’s leveren helaas nog niet de kwaliteit die ervoor zorgt dat de VR ervaring geloofwaardig wordt. Een 4K 360 graden video heeft niet dezelfde kwaliteit als een 4K 2D video. De 4K in 360 graden video betekent 4K over de gehele ‘sphere’ (360 graden bol) en niet het beeld wat de kijker ziet. Veel van de content die mensen zien is gemaakt met deze camera’s. En dat is zonde, want virtual reality heeft zó veel meer te bieden.
Conclusie
Om VR succesvol te laten worden in de toerisme sector moet professionele 360 graden content van hoge kwaliteit gemaakt en op de juiste manier verspreid worden. Het produceren van een realistische, meeslepende virtual reality ervaring kost tijd, creatieve ideeën en een team van VR professionals met kennis van de markt. Een goed voorbeeld van een goed uitgevoerde virtual reality reis applicatie is ‘The Hidden Worlds of the National Parks’.